2015. szeptember 24., csütörtök

Batman v Superman: Elemezzük a látottakat!

Jövőre esedékes a DC filmes univerzum második installációja, az itthoni forgalmazás szerint Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című film. Az előzetesek, a képek és az elhangzott interjúk alapján megpróbáltuk összeállítani, miképp is fog festeni maga a cselekmény. Az Acélemberben okozott pusztítás, az a bizonyos befejezés Zod tábornokkal vajon elnyeri-e értelmét a folytatásban, vagy Zack Snyderék megelégednek egy újabb akcióorgiával? Reméljük előbbi, és ennek fényében készítettük el a mi koncepciónkat. Spoilerek az Acélemberből várhatóak a továbbiakban, és akár a leendő filmmel kapcsolatban is olvashattok potenciális történeti kulcspontokat.

Így kezdődne

Beülsz a moziba, lemennek az előzetesek. Elindul a film, jönnek a logók, ám zene sehol. Ezúttal a közeledő Warner és DC embléma láttán sikoltásokat hallasz, halálhörgéseket, leomló épületek zaját. Bruce Wayne orgánuma üti meg a füledet, ahogy épp a metropolisi Wayne toronybeli egyik kollégájával beszél. Halálra van rémülve, Bruce pedig próbálja szavakkal a menekülő úthoz irányítani a többiekkel együtt, ám nem sikerül. Superman és Zod harca letarolja az épületet. Bruce akarja menteni a menthetőt, így belerohan a hamufelhőbe, hogy megmentsen egy kislányt. A következő pillanatban Bruce feleszmél elrévedéséből. Alfred (valószínűsíthetően) fuvarozza őt a Lexcorp épületéhez, ahol magával Lex Luthorral fog találkozni. Bár megvetik egymást, de egy dologban egyetértenek: ez a lény potenciálist veszélyt jelent az emberi fajra, főleg úgy, hogy még sajátjai utolsó vezetőjével, Zod tábornokkal is képes volt végezni. Ehhez hozzájön, hogy Lex valahonnan tudja, hogy a valaha visszavonult Batman nem más, mint Bruce Wayne. Kis rábeszélés, és Bruce bizalmatlanul, de lenyeli ellenvetéseit. Egy ilyen erő ellen kénytelen lesz összedolgozni az ördöggel. Ahogy Luthor fogalmazna: mindennek van valami gyenge pontja.

Lex Luthor kísérletei

Ahogy azt az előzetes is mutatta, a Lexcorp megkaparintja Zod tábornok testét. Ez a test a film első felében vagy akár háromnegyedében nem fog másra szolgálni, mint letesztelni azt, mire érzékeny egy kriptoni teste. A felkészülés egy ilyen harc esetén az egyik legkritikusabb pont, és hogy tovább menjek, Batman is erősen függ attól, hogy Lex szolgáltatja-e az információt azzal kapcsolatban, mivel érdemes nekiugrani az Acélembernek. Batman és Luthor sem az a fajta ember, akik ész nélkül nekifutnának valakinek, aki egy rossz nézéssel kilapíthatja őket. A képen látható férfi, aki épp a víz mélyén fedezett fel valamit a pletykákkal ellentétben szerintünk nem Aquamant találta meg, hanem egy újabb nyomozási lehetőséget. Az Acélember fináléja során Superman az Indiai-óceánnál vetett véget a terraformáló gépezet tevékenységének. A Lexcorp számára ez a legideálisabb kutatási hely begyűjteni a terraformálás néhány eredményét, ami könnyen lehet, hogy kriptoni eredetű anyagokat hozott létre. Ez a felfedezett kőzet azonban még használhatatlan, így a Lexcorp berkein belül módosításokon megy keresztül Zod testének segítségével.

Batman nyomozása

Sajnálatos módon Batman ezen aspektusát nem nagyon használták ki eddig a filmek. Zack Snyder viszont többször is kijelentette, hogy sokkal képregényhűbb változatot fogunk kapni. A Sötét Lovag hosszas (talán a képen látható jelmezbirtokos, Robin, azaz Jason Todd, vagy esetleg Dick Grayson halála miatti) visszavonulás után Superman hatására visszatér. Luthorral ellentétben ő jóval közelebbről vizsgálja a legyőzendő alanyt, ehhez pedig Metropolisba látogat. Ahogy az első előzetes képe is mutatja, Batman abban a teremben áll éppen, ahol Zod tábornok meghalt. De mit is keresne Batman Metropolisban? Célja az lehet, hogy meg tudja ki Superman a mindennapokban, ezt pedig úgy érheti el, hogy felhívja magára a figyelmet. Batman feladata tehát a bűnüldözés Metropolis utcáin Superman nézeteivel ellentétes módon.

Superman elfogadásának helyzete

Metropolis "átépítése" komoly következményeket vont maga után. Rengetegen haltak meg, a Föld pedig abba a helyzetbe került, hogy él közöttünk valaki, aki bármelyik pillanatban gondolhat egyet és kipusztíthatja az emberi fajt. Nem hiába volt Acélember az előző film címe és nem Superman. Az a film teljes mértékben a Supermanné válás útjának elejét mutatta meg egy tapasztalatlan hőssel. Először próbálta megmenteni a Földet, először használta igazán az erejét. Nem csoda, hogy szinte képtelen volna Zodon kívül másra koncentrálni. Hős azonban most fog születni belőle, aki ha teheti, inkább nem tart városátrendezési különórákat. A Comic-Conos előzetes is mutatja, hogy Supermant bíróság elé állítják, ami valószínűleg hasonló végkifejlettel fog végződni, mint a Watchmenből Dr. Manhattan interjúja. Itt tettekre van szükség, nem pedig szavakra. A bíróság ezt bebizonyítja.

De ki a főgonosz?

Itt van Lex, Batman és Superman összeütközése, Wonder Woman (akit nem tudok hová rakni). Ki itt a főgonosz? Ezek közül nyilvánvalóan csak Lex lehet, de a város valamitől azért lángol, és nem hiszem, hogy pont egy ilyen tónusú filmben építené meg Lex a páncélját (meg Jesse Eisenberg egy olyan felszerelésben, álld meg röhögés nélkül). Lex a Superman feletti győzelmet magának szeretné, így merem feltételezni, hogy Batman nem kapott tőle kriptonitot (ha igen, akkor se jelentős mértékben, maximum páncélbevonat). Inkább amolyan elterelésnek akarta felhasználni őt, amellett, hogy információt szolgáltasson Luthornak. Batman és Superman között maximum kettő fizikai konfrontáció lesz, mely végére teljes bizonyossággal mondhatom, hogy ki fognak békülni. Itt jön képbe, amit mondtam: Lex kihasználta Batmant, ráadásul az ütközetben elpusztulhatott anti-kriptoni felszerelése is. A jelenet, mikor félreteszik eltérésekeit pedig szerintem a következő lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése